Наръчник за детска безопасност

Наръчник на детска безопасност

Тема I: ДЕТСКАТА БЕЗОПАСНОСТ И ДОМЪТ

Основните опасности в дома за децата са електричеството и огънят. За тях е важно да се знае, че те са заплаха там, където по правило децата трябва да се чувстват най-сигурни, а именно в дома. Трябва да наблюдаваме малките деца, когато са в близост до електрически уреди, проводници, кабели и др. Нека децата останат в безопасност у дома, усвоявайки с подкрепата на родители и учители модели на безопасно поведение!

ОПАСНОСТ ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Електроенергията и електрическите уреди
Контактите в детската и други стаи трябва да са с предпазители. Децата трябва да знаят за какво точно се използват електрическите уреди и какви опасности може да крие всеки един от тях /например готварска печка, тостер, скара, ютия, сешоар и т.н./. Електроуредите се пипат само със сухи ръце, а щепселите се изключват, като не се дърпат за кабела.

Огънят и опасността от пожар и изгаряния
Децата не си играят с кибрит или запалки, не стоят в непосредствена близост до огън или отоплителни уреди с открити реотани. Електроуредите се изключват след употреба.

Изаряне
От ранна детска възраст децата трябва да знаят, че на печката могат да се изгорят. Важно е дръжките на тиганите и тенджерите да са навътре, за да не може детето да ги дръпне. Необходимо е подрастващите да се научат да боравят с кухненската техника безопасно, но това трябва да става постепенно, в процес на съвместно творчество с възрастните.

Нараняване при падане и подхлъзване
Децата не се качват на столове и др. предмети, за да достигнат поставени на високо неща, а търсят помощ от възрастните. Подът на банята представлява опасност, когато е хлъзгав и мокър.

Нараняване от предмети
Децата трябва да знаят предназначението на всеки предмет в дома. Съхранението на режещите кухненски прибори трябва да е на точно определено място. Играчките на децата не се поставят на трудно достъпни места, те трябва да са лесно достижими. Острите ръбове на мебелите могат да бъдат обезопасени, като се покрият със специални ъглови протектори.

Лекарствата
Лекарствата са опасни за децата, затова се съхраняват на недостъпни за тях места. Почистващите и дезинфекциращи препарати
Съществува опасност от отравяне или изгаряне. Препаратите за почистване и лекарствата се поставят на високо и недостъпно място за малките деца или се заключват в шкафове.

 

Тема II: ДЕТСКА БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ И В ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО

Най – често пострадалите в пътнотранспортни произшествия деца са били пътници в автомобилите на своите родители или близки. Грижата за детето като пътник в семейния автомобил не рядко се пренебрегва, като нуждата от използването на обезопасителния колан или на обезопасителната система за деца не се осъзнава като средство за защита, а като необходимост за предпазване от глоба. Немалка част от ранените или загиналите в катастрофи деца сами са били участници в движението като пешеходци, велосипедисти или като водачи на моторни превозни средства. Често родителите решават, че децата им са вече достатъчно пораснали и им предоставят управлението на мотопеда, мотоциклета или автомобила, като сами ги учат на това. Затова е важно да не забравяме, че на пътя или в превозното средство нашата безопасност е в нашите ръце!

ОПАСНОСТ ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Игра на пътя Неправилно пресичане на кръстовища
Родителите са първите възпитатели и учители по безопасно поведение на пътя и носят отговорност за децата си и техните постъпки. Трябва да обясняват на децата кое е правилно и кое – не, коя опасност до какъв резултат може да доведе. Урокът може да бъде даден и в момента на улавяне на опасното поведение, когато детето играе на пътя. Подрастващите участници в движението от ранна възраст трябва да бъдат научени сами да се пазят на пътя.

Трябва да пресичат на определените за това места, но при червен сигнал на светофара е задължително да спрат и да изчакат разрешителния сигнал. Децата от малки научават, че преминаването става по пешеходна пътека, като се оглеждат първо наляво, а след това – надясно, и помнят, че светофарът трябва да свети зелено. Използването на светлоотразителни елементи може да предпази най-уязвимите участници в движението – децата, пешеходците, велосипедистите, управляващите мотопеди и мотоциклетистите.

Неправилно поведение в превозното средство

Най-добрият учител за детето е личният пример на родителя през целия живот. Поставянето на обезопасителния колан е от изключително значение за сигурността на всички пътуващи в автомобила. Детето дори може да се превърне в помощник на своите родители, докато си поставят колан. Използването на устройства за мобилни телефони създава условия за безопасно шофиране и кара децата да се чувстват по-сигурни, докато водачът разговаря.

Управление на велосипед без познаване на правилата за движение и управление на моторно превозно средство без правоспособност
Децата може сами да управляват велосипеди, но преди това трябва да са научили основните правила за движение. Тийнейджърите трябва да знаят, че може да станат водачи на моторно превозно средство, когато навършат нужните години и преминат учебен курс. Школите за обучение на млади водачи разкриват тайните на непознатия изкусителен свят зад волана. Несъобразена скорост и неправилни маневри от шофьора на превозното средство.

Всяко дете-пътник има право да поиска да пътува сигурно и защитено, като пожелае скоростта да бъде намалена или шофьорът да не предприема неправилни и опасни маневри.

Тема III: МЕСТАТА ЗА ИГРА, ОТДИХ И ЗАБАВЛЕНИЯ – БЕЗОПАСНИ ЗА ДЕЦА

Водата е част от нашия живот. Животът ни зависи от наличието на вода. Ние се радваме на изобилие от хубава и чиста вода, която е естествен източник на красота. Но водата трябва да се уважава. Тя може да предизвика инциденти. Важно е да се научим безопасно да контактуваме с нея!

ОПАСНОСТ ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Водата може да бъде опасна
Играта до басейните, реките и водните канали крие опасност от подхлъзване и падане от високо. Най-голяма е обаче опасността от удавяне. Не оставяйте децата без надзор. Винаги дръжте децата на една ръка разстояние. Обезопасете достъпа на малките деца до водните басейни.

Непознати води
Плуването, скачането и гмуркането в непознати води е опасно, затова в тях не влизат деца. Плуване
Плува се само в охраняема зона. Спазват се правилата, изписани на информационните табла и указанията на спасителите. Не се разрешава на деца сами да влизат във водата. Във водата не се влиза след обилно хранене и с дъвка в устата.

Замръзнали води На плавателен съд
Играта върху замръзнали води е много опасна, за това не се играе върху водоеми покрити с лед. При плаване с плавателен съд винаги се носи спасителна жилетка.

Водните канали
Водните канали имат стръмни стени. В тях не се влиза, защото излизането може да се окаже невъзможно! В играта, любимото на децата занимание, се крият най-сериозните опасности за тях. Явните опасности трябва да могат да бъдат видяни, а скритите предположени. Нека децата ни изградят модел на поведение, който ще им помогне да останат в безопасност при игра. Това може би ще бъде и най-ценния урок, който ще научат от своите родители и учители.

 

ОПАСНОСТ ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Детските площадки за игра на открито могат да бъдат опасни
Катереното е едно от любимите занимания на малките децата , за да е безопасно евентуалното падане, обаче, трябва съоръженията да са разположени на малка височина и настилката да е мека. Не се играе на детски площадки със счупени уреди и твърда, например бетонова или асфалтова настилка, защото при падане детето може сериозно да се нарани! И в игрите има правила, които всяко дете трябва да научи.

Когато люлката е проверена от родителя и горните и долните звена на веригата са здрави, люлеенето е безопасно. Отворени шахти, строителни обекти, рушащи се сгради Открити кабели на електрически стълбове в близост до детска площадка за игра.
Ако знаете за съществуването на опасна детска площадка за игра, строителен обект, сграда или място от градската среда, които представляват опасност, не бъдете безучастни.

Подайте сигнал за опасност в сайта „Детска безопасност“ – www.detskabezopasnost.net

Подайте сигнал за опасност, за да предпазите децата от наранявания и травми! Да направим така, че тя да бъде обозначена и обезопасена. Детската безопасност е наша обща отговорност и споделена грижа! Да предпазим живот! Да променим мисленето!